Juridisk hjelp:

Du kan få gratis råd og veildning av advokatene på Pro Sentret. Vi har to bistandsadvokater tilknyttet Pro Sentret, som er eksperter på området og kan svare på det meste du måtte lure på. Klikk her for å lese mer om advokattilbudet vårt.

Hvis du har vært utsatt for seksuell vold, familievold eller annen alvorlig vold har du rett til å få gratis bistandsadvokat oppnevnt av det offentlige. Før du anmelder volden til politiet har du krav på tre timer gratis veiledning hos bistandsadvokat for å vurdere anmeldelse og gjøre deg kjent med dine rettigheter og plikter. Bistandsadvokaten har taushetsplikt.

Hvis du anmelder kan bistandsadvokaten bli med til politiet og bistå under avhøret. Du kan ha med deg en person du stoler på til politiet, men denne tillitspersonen kan ikke være en person som også er vitne i saken. Bistandsadvokaten følger deg gjennom etterforskningen og ved en eventuell rettssak. Bistandsadvokaten kan hjelpe deg med å kreve erstatning.

Hvis saken henlegges, kan bistandsadvokaten sende klage over henleggelsen til statsadvokaten.


Hva gjør jeg hvis jeg har blitt utsatt voldtekt eller seksuelt overgrep?

Få hjelp

 • Oslo Legevakt - Overgrepsmottaket (døgnåpent). Storgata 40, Oslo, tlf. 23 48 70 90
 • Ring 116 117 eller 113 (dersom du er trenger øyeblikkelig hjelp)
 • Politi: 112
 • Pro Sentret, Storgata 11, Oslo, tlf: 23 100 200


Prøv å sikre bevis

 • Skriv ned telefonnummer, adresse og/eller navnet på døra.
 • Skriv ned biltype/farge og registreringsnummer.
 • Prøv å huske/skriv ned spesielle kjennetegn ved gjerningspersonen.
 • Ta bilder av skadene.
 • Ta vare på sms, e-post og lignende. Ta skjermbilder av informasjonen du har med vedkommende (meldingsutvekslinger, vippsoverføringer eller lignende).
 • Bruk mobilens kamera til å hjelpe deg å huske.
 • Prøv å unngå å dusje, vaske deg, skifte eller kaste klær, pusse tenner, spise eller drikke. På legevakta vil de prøve å sikre biologiske spor, som kan identifisere gjerningspersonen. Det er veldig viktig dersom du bestemmer deg for å anmelde.
   

Vil du anmelde?

 • Det er opp til deg om du vil anmelde eller ikke.
 • Vi kan hjelpe deg hvis du ønsker å anmelde.
 • Legevakta/overgrepsmottaket beholder bevisene/oppbevarer beslagene i 6 måneder.
 • Du kan ha krav på gratis advokat. Du kan få hjelp av Pro Senteret til å finne en erfaren bistandsadvokat. Uavhengig om du har krav på gratis advokat kan du få råd og veiledning av oss på Pro Sentret.
   

Orker du ikke legevakt eller politi nå?
Du kan ta bilder av synlige skader selv. Du kan kjøpe nødprevensjon uten resept på alle apotek. Den må tas innen 72 timer. Du kan også få det gratis av en av Pro Sentrets sykepleiere, dersom vi har åpent når du trenger det. Vi råder deg til å oppsøke lege, for eksempel på Pro Sentret, innen ti dager for en undersøkelse og blodprøver/sjekk for infeksjoner.

Du kan snakke med oss uavhengig om du nylig har blitt utsatt for et overgrep eller det er lenge siden. Det er helt normalt at reaksjoner, som angst og frykt, først kommer etter noe tid. Alle vil reagere på sin måte etter en voldtekt, og det kan få mange ulike utslag. De fleste opplever at profesjonell hjelp er nyttig, og det er aldri for sent å oppsøke hjelp.

Ikke sitt med tunge ting alene. Vi er her.

Husk - voldtekt er aldri den utsatte sin skyld. 


Sikkerhet på jobb:

Stol på magefølelsen din. Unngå berusede kunder om mulig. Ta ikke flere enn en kunde om gangen, uansett hvor mye penger du blir tilbudt. Vær vennlig, men bestemt når du forhandler med en kunde. Ha prisene og tjenestene dine klart for deg og hold deg til dem. Få pengene dine først og oppbevar dem på et trygt sted.

Se Pro Sentrets informasjonsbrosjyrer om "Sikkerhet på jobb (PDF, 1MB)" for oppsummering av flere sikkerhetstiltak man kan gjøre i møte med kunder.