Vold og sikkerhet
Hvis du har vært utsatt for vold, overgrep eller voldtekt kan Pro Sentret tilby både støttesamtaler og juridisk rådgivning. Du kan være anonym og bestemmer selv om du har lyst til å anmelde hendelsen eller ikke. Kom gjerne innom bare for å snakke litt.
Viktige telefonnummer i Norge:
Brann: 110
Politi: 112
Ambulanse/Medisinsk nødhjelp: 113
Nødtelefon for døve (SMS): 113
Oslo Legevakt: Nærmeste legevakt kan kontaktes via telefon på 116 117.
Ring 113 ved fare for liv og helse!
Oslo Overgrepsmottak: Et gratis, døgnåpent helsetilbud deg som har vært utsatt for voldtekt, voldtektsforsøk eller andre seksuelle overgrep. Overgrepsmottaket kan nås på telefon: 23 48 70 90. De har taushetsplikt og du trenger ikke å anmelde selv om du kontakter dem. En på Pro Sentret kan følge deg, dersom du ikke ønsker å dra dit alene. Klikk her for å lese mer om Overgrepsmottaket.
Trenger du noen å snakke med? Du kan snakke med oss uavhengig om du nylig har blitt utsatt for overgrep/vold eller det er lenge siden. Det er helt normalt at reaksjoner, som angst og frykt, først kommer etter noe tid. Alle vil reagere på sin måte og det kan få mange ulike utslag. De fleste opplever at profesjonell hjelp er nyttig, og det er aldri for sent å snakke med noen. Ikke sitt med tunge tanker alene. Vi er her.
Husk: Voldtekt er aldri den utsatte sin skyld. Det gjelder selvfølgelig også hvis du selger sex eller blir voldtatt av en kunde.
Juridisk rådgivning: Vi har to advokater tilknyttet Pro Sentret. De har taushetsplikt og gir gratis råd og veildning. Du kan være anonym og du trenger aldri å anmelde hvis ikke du vil. Klikk her for å lese mer om advokattilbudet vårt.
Bevissikring: Prøv å sikre bevis
- Oppsøk hjelp så fort som mulig (f.eks. Pro Sentret eller Overgrepsmottaket på legevakta). Å oppsøke hjelp handler ikke om at du skal anmelde, men å sørge for at du får hjelpen du trenger. Om du ønsker å anmelde kan du bestemme deg for det senere.
- Skriv ned hendelsesforløpet og alle detaljene du husker. Jo tidligere du skriver ned detaljene, jo mer pålitelig blir din forklaring. Du kan også spille inn en lydfil hvis det er lettere.
Bruk mobilens kamera til å hjelpe deg å huske.
- Ta bilder av skadene.
- Sikre elektroniske bevis: Ta vare på sms, chat og lignende. Ta skjermbilder av informasjonen du har med vedkommende (meldingsutvekslinger, vippsoverføringer osv.).
- Prøv å unngå å dusje, vaske deg, skifte eller kaste klær/sengetøy, pusse tenner, spise eller drikke. På legevakta kan de prøve å sikre biologiske spor, som kan identifisere gjerningspersonen. Det er veldig viktig dersom du skulle bestemme deg for å anmelde. Legevakta/overgrepsmottaket beholder bevisene/oppbevarer beslagene i 6 måneder.
- Prøv å notere all informasjonen du har om gjerningspersonen(e). F.eks. navn/kallenavn, telefonnummer, adresse, navnet på døra/ringeklokka, biltype/farge og registreringsnummer, spesielle kjennetegn ved gjerningspersonen.
- Det kan også være fint å skrive dagbok, både for å sortere tankene og fordi det eventuelt kan brukes som bevis.
Ønsker du å anmelde? Det er opp til deg om du vil anmelde eller ikke. Vi kan hjelpe deg hvis du ønsker å anmelde.
Du kan ha rett på gratis bistandsadvokat: Hvis du har vært utsatt for seksuell vold, familievold eller annen alvorlig vold har du rett til å få gratis bistandsadvokat oppnevnt av det offentlige. Før du eventuelt anmelder volden til politiet har du krav på tre timer gratis veiledning hos bistandsadvokat for å vurdere anmeldelse og gjøre deg kjent med dine rettigheter og plikter. Du kan få hjelp av Pro Senteret til å finne en erfaren bistandsadvokat. Advokatene som er på Pro Sentret på mandager jobber til vanlig som bistandsadvokater, så for mange kan en samtale med dem være et godt sted å starte. De har også taushetsplikt.
- Hvis du anmelder kan bistandsadvokaten bli med til politiet og bistå under avhøret. Du kan ha med deg en person du stoler på til politiet, men denne tillitspersonen kan ikke være en person som også er vitne i saken.
- Bistandsadvokaten følger deg gjennom etterforskningen og ved en eventuell rettssak.
- Bistandsadvokaten kan hjelpe deg med å kreve erstatning.
- Hvis saken henlegges, kan bistandsadvokaten sende klage over henleggelsen til statsadvokaten.
Uavhengig om du har krav på gratis advokat kan du få råd og veiledning av oss på Pro Sentret.
Orker du ikke legevakt eller politi nå? Du kan ta bilder av synlige skader selv. Du kan skrive et notat på mobilen med detaljene du husker. Du kan kjøpe nødprevensjon uten resept på alle apotek. Den må tas innen 72 timer. Du kan også få det gratis av en av Pro Sentrets sykepleiere, dersom vi har åpent når du trenger det. Vi råder deg til å oppsøke lege, for eksempel på Pro Sentret, innen ti dager for en undersøkelse og blodprøver/sjekk for infeksjoner.
Har du andre spørsmål knyttet til vold eller seksuelle overgrep? Vi vil gjerne hjelpe deg med å finne svar på det du lurer på. Ta kontakt selv om du ikke husker hva som skjedde.
Sist oppdatert 04.07.2025
Ofte stilte spørsmål
Er det lov å selge sex i Norge?
Ja, det er lovlig å selge sex i Norge, men det er ulovlig å kjøpe sex.
Klikk her for å lese mer om lovgivningen i Norge.
Klikk her for å lese om plikter og rettigheter i møte med politiet.
Kan jeg søke voldsoffererstatning?
Du kan søke om erstatning fra Kontoret for voldsoffererstatning hvis du har vært utsatt for vold og har anmeldt volden til politiet. Gi politiet beskjed hvis du vil kreve erstatning fra gjerningspersonen.
Har du spørsmål eller ønsker råd og veiledning kan du snakke med advokatene på Pro Sentret. Du kan være anonym og de har taushetsplikt. Du kan komme på drop-in eller bestille time på forhånd.
Klikk her for å se når advokatene er på Pro Sentret.
Klikk her for å booke en avtale.Hva skjer på overgrepsmottaket?
- Du får tilbud om undersøkelse og behandling av fysiske skader.
- De kan ta prøver for å sikre eventuelle bevis.
- Du får tilbud om nødprevensjon.
- Du får akuttbehandling mot forskjellige typer smittsomme sykdommer/infeksjoner.
- Du får tilbud om samtale og oppfølging av psykiske skader.
En fra Pro Sentret kan bli med deg som støtte hvis du ønsker det.
Skriver sosialkonsulentene også journal?
Ja, det gjør vi. Vi har et sikkert journalsystem, men du trenger ikke bruke ditt ekte navn. Du kan være helt anonym hvis du ønsker det. Det er bare viktig at du husker hva du kaller deg her (et alias og en fødselsdato), så vi kan finne igjen journalen din neste gang du kommer.
Vi har taushetsplikt og journalsystemet vårt er ikke koblet til noen andre instanser, så det er ingen andre som har innsyn i den eller får vite det du forteller oss.
Du har rett til å få journalen din utskrevet. Dette gjøres av journalansvarlig og leder på Pro Sentret. Vi opplever for eksempel at flere brukere tar kontakt med oss hvis de havner i rettsaksprosess der våre journalnotat kan bidra til å underbygge deres opplevelser og troverdighet. For eksempel ved å vise at du snakket med oss om en gitt voldsepisode eller for å vise til reaksjoner du har hatt i etterkant av en traumatisk hendelse.
Hva er en støttesamtale?
Støttesamtalene vil ofte ha fokus på hvordan man har det her og nå. Målet for samtalene kan være å finne eller bli bevisst egne mestringsstrategier, lufte erfaringer og tanker man sitter med, eller styrke selvfølelsen og troen på seg selv.
Du bestemmer hva du har behov for å snakke om. Eksempler på temaer som ofte kommer opp er ensomhet, stress knyttet til økonomi eller andre forhold, utfordrende relasjoner, selvmordstanker og traumer.
Vi er ikke psykologer, så vi tilbyr ikke behandling, men støttesamtaler kan ha en terapeutisk effekt. Vi får ofte høre at det er til stor hjelp å ha et trygt og ikke-dømmende rom hvor man kan dele tanker, følelser og erfaringer. Vi har erfarne ansatte med både sosialfaglig, helsefaglig og psykologfaglig bakgrunn. Flere av de som er eller har vært ansatt hos oss har også egenerfaring.